A chikung-taichi

A chikung-taichi (taiji qigong)

Ez az ősi, hajdan titkos gyakorlat chikung és taichi formák különleges ötvözete. Egy tradicionális kínai belsőenergia fejlesztő mozgássor, amely a többi stílusokkal egyetemben buddhista és taoista alapokra épül. A Tang dinasztia idején élt, 618-ban elhunyt, különleges képességekkel bíró híres taoista szerzetes Xu Xuanping tanította első ízben nyilvánosan. 

Alapelvei és célja megegyezik a statikus chikungéval, de nehezebb a kivitelezése. Nyugtatja a szellemet, szabályozza a chi-t, kombinálja a mozgást és a nyugalmat, létrehozza a testfelszín és a belső szervek, a külső mozgás és belső béke, az erő és a szelídség harmóniáját. A 15 forma némelyike egyes állatok jellemző mozdulataihoz hasonló mozgást, és természeti jelenségekkel való kapcsolatba lépést tartalmaz. Természetes hogy ha egy állat életben akar maradni a vadonban, akkor ösztönösen tudja, hogyan védheti meg testét. Az ösztön egy része a chi felépítésével foglalkozik és megóvja az elszivárgástól. Mi emberek már elveszítettük ezeknek az ösztönöknek nagy hányadát a természettől elkülönülve töltött évek alatt. 

A mozgásos gyakorlatot egyfajta meditatív állapotban, egy stabil alap létrehozása után megfelelő légzés alkalmazásával végzik. Ez természetesen csak kitartó gyakorlással megszerzett jártasság után alkalmazható. Nagy hangsúly helyeződik a test és az elme ellazulására. Elsősorban a gyógyulást, a betegségek megelőzését, az élet meghosszabbítását, a belső harmóniát szolgálja, és jelentős mértékben növeli az immunrendszer hatékonyságát. Mindezek mellett kiemelkedő fontossággal bír a ma embere számára, egy magas szintű stressztűrőképesség elérésének lehetősége. 

A chikung számtalan különféle fajtája ismeretes. Léteznek ősi formái, melyek nemzedékről nemzedékre, mesterről tanítványra szálltak. Vannak olyan technikák, melyeket az idők során folyamatosan fejlesztettek, módosítottak, ennek megfelelően sok mester megteremtette saját stílusát. Az alapelvek azonban minden stílusban azonosak, és az ősi gyökerekből erednek, csak gyakorlati alkalmazásuk tér el egymástól. Általánosságban kétféle gyakorlási módszert különböztetünk meg: waidan és neidan chikungot