Chi Kung és a gyógyászat

A nyugati kultúránkat követő orvoslás mára gyakorlatilag széles körben elfogadta és tiszteli az akupunktúra gyakorlatát. A Chi Kung gyakorlatok hatását az akupunktúra figyelembevételével érthetjük meg legkönnyebben.

A hagyományos kínai orvoslás elmélete szerint az egészség kulcsa a Chi egyenletes és megfelelő keringése. Ezt biztosítja, illetve állítja helyre az akupunktúra, akupresszúra, a Chi Kung, sok esetben kombinálva moxibustioval, köpölyözéssel, az étrend beállításával, illetve gyógynövények, teák alkalmazásával.

Kínában Chi Kung kórházak működnek, ahol az orvosok speciálisan összeállított gyakorlatokat végeztetnek a betegekkel.

1979-ben Pekingben tartottak tudományos konferenciát, ahol óriási figyelmet keltett a Chi Kung, széles körben való alkalmazhatóságával és egyszerű hozzáférhetőségével. A tradicionális kínai medicina újrafogalmazásában nagy szerepet szánnak a Chi Kungnak.

Elsősorban Svájcban, az USA-ban, Japánban, Oroszországban, valamint Nyugat-Európa fejlett országaiban, és Kínában folynak kutatások a Chi Kung betegségekre való hatásában.

Fő témák; a rákos sejtek működésének befolyásolása; műtéti érzéstelenítésre való felhasználás; szívizom vérellátásának javítása; agyi elektromos változások a Chi Kung hatására, ezzel a látás hallás befolyásolása. Tanulmányozzák az immunrendszer változásait, a csonttörések gyógyulását, és a nemi aktivitás változását a Chi Kung hatására. Sok súlyos betegség gyógyításában értek el igazolt klinikai sikereket, és eredményeket várnak a paranormális jelenségek és a Chi Kung összefüggéseinek vizsgálatától is.

Dr. Jiao Guorui hagyományos kínai orvos, akit a kínai kormány kért fel a Chi Kung rendszerezésére, a pekingi egyetemen 100 nagy gyakorlattal rendelkező kínai orvos- Chi Kung mestert képzett ki arra, hogy elterjessze a világban a 21. század legeredményesebb és mindenki számára hozzáférhető egészségmegőrző és gyógyító eljárását. A mai nyugati civilizációban élő ember számára a stressz egyenletes tűrése illetve feldolgozása az egyik legkedvezőbb eredménye a Chi Kung gyakorlásnak. Mind szellemi, mind fizikai teherbírása megnő a gyakorlónak.