Mi a Chi Kung

A Chi Kung a kínai kultúra nagyszerű hagyománya.
A Chi Kung szavak jelentése:
A Chi energia
megtalálható az univerzumban, a földben, és minden élőlényben.
A Kung kifejezés:
munkálkodást, művelést, fejlesztést jelent. A Chi Kung tehát belső energiánk fejlesztését jelenti, beleértve az irányítást, és növelést is. A Chi az emberi testben meridiánokban áramlik.
A kínaiak több ezer éve tanulmányozzák az ember és a természet elemeinek összefüggéseit.
Tapasztalataik alapján, különféle gyakorlatokat fejlesztettek ki, amelyek segítik a minket körülvevő világgal való harmonikus együttélést. Kutatásaik alatt azt is felfedezték, hogy e gyakorlatok révén képesek lehetnek saját energiarendszerük erősítésére, és ennek a lehetőségnek a felismerése ösztönözte az újabb kutatásokat, amelyek a Chi Kung rendkívül hatékony alkalmazásait eredményezték, és alkalmazták mind egészségük megőrzésére, mind harcművészeti teljesítményük fejlesztésére.
A Chi Kungnak számtalan különféle fajtája létezik. Léteznek ősi formái, melyek nemzedékről nemzedékre, mestertől tanítványra szálltak. Vannak olyan technikák, melyeket az idők során folyamatosan fejlesztettek, módosítottak, ennek megfelelően sok mester megteremtette saját stílusát.
Az alapelvek azonban minden stílusban azonosak, és az ősi gyökerekből erednek, csak gyakorlati alkalmazásuk tér el egymástól.
Általánosságban kétféle gyakorlási módszert különböztetünk meg: Wai Dan és Nei Dan Chi Kungot.
A két módszer összekapcsolása a Tai Chi Chi Kung, amely a Tai Chi formák és a Chi Kung gyakorlatok speciális kombinációja.