Cranio-sacralis terápia

A cranio-sacralis terápia egy különlegesen gyengéd, mégis rendkívüli módon hatékony kezelési forma, amely a szervezet öngyógyító mechanizmusaira, természetes védekezőképességére gyakorol hatást, miközben lenyugtatja az idegrendszert.

A kranioszakrális rendszert: a koponya, az agy, a központi és perifériás idegrendszer, a gerincvelő, az agyi-gerincvelő folyadék, a hozzá tartozó kötöszöveti hártyák és a keresztcsont alkotják.

A terápiás kezelés során javarészt a Dr. Sutherland, oszteopata által 1930-40. között alapított kranioszakrális terápia gyengéd fogásait alkalmazzuk, kizárólag a test öngyógyító folyamatait segítve és a test önszabályozó rendszerét támogatva, de azt semmilyen módón nem manipulálva.
Dr. John Upledger vezetésével 1970-es években a Michigan Állami Egyetem kutatócsoportja bebizonyította, hogy a koponyacsontok között nincs szilárd összeköttetés, hanem enyhén mozognak és mozgathatóak. Ez az elmélet olyan hatásosnak bizonyult, hogy mára már a nyugati országokban lévő klinikákon is alkalmazzák a cranio-sacralis terápiát.
A terápia jellemzője a mikromanipuláció, amely a koponyacsontok mikromozgásainak korrigálásán alapul és azon a felismerésen alapszik, hogy az agy által termelt gerincvelő-folyadék – mely átmossa az agyat és a gerincvelőt – ritmikusan pulzál. Ez a pulzálás minden csontban és testszövetben érzékelhető.
A kezelés során a terapeuta az agyi gerincvelő-folyadék ritmikus pulzálására, valamint a szövetek biodinamikai rendszerére ráhangolodva a kötöszöveteken keresztül segíti a kranioszakrális rendszert annak természetes önszabályozódásában és harmonizálódásában.
A kezelés célja a gerincvelő-folyadék akadálytalan áramlásának, és ezáltal az idegrendszer zavartalan működésének biztosítása, melynek végeredményeként a szervezet öngyógyító és önszabályozó erői maximális hatékonysággal tudnak működni.
A kezelés alatt a testszövetek ellazulnak, aminek hatására a vér, a nyirok és a sejtközi folyadékok optimális áramlása megindul. Ezáltal a sejtek képessé válnak a megfelelő tápanyag felvételére. Az agy oxigénellátása javul, valamint beindul a salaktalanítás. Mindezek mellett a kranioszakrális rendszerben harmonizálódnak a koponyacsontokat izületszerűen összekötő koponyavarratok, a gerincet burkoló duracső és a hozzájuk tartozó kötöszövetek és hártyák feszültségmentesítésének segítése által.
A kezelés során alkalmazott mozdulatok rendkívül gyengédek, aprók, érzékenyek; a terapeuta nem alkalmaz tekintélyes fizikai erőt vagy hirtelen mozdulatokat, a szervezet természetes hullámait és ritmusát követi, ezt használja fel a szervezetben történő változások előidézéséhez.

Indikációi:

hát-, és derékfájás, lumbágó, isiász,
asztma
depresszió, kimerültség,
vérnyomás problémák (alacsony-magas)
hormonális zavarok, menstruációs panaszok
hallásproblémák
migrén
krónikus fáradtság
légzési panaszok
hiperaktivitás,
koncentrációs és tanulási nehézségek,
alvászavarok,
emésztési problémák,
dadogás
növési fájdalom
fogcsikorgatás, állkapocs problémák
pánikbetegség,
baleseti sokk esetén
betegségekből való felépülésnél
kismamáknak minden állapotukban
gyermekeknél segíti a testbe megérkezést
gyerekek-felnőttek minden fajta pszichés eredetű problémájának megoldásában segít
a test mindenfajta harmonizálására

Mivel a terápia közvetlenül az idegrendszerre hat, ezért a gyógyulni vágyó a kezelés alatt egy mélyalvásos, relaxált állapotba kerülhet, ami felér akár több órás alvással is. A terápia kezelőágyon történik, időtartama kb. 1 óra.